Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ghjuventu_Indipendentista Iglesia_de_San_Andres_(Éibar) Municipio_de_Shoal_Creek_(Arkansas) Trineo_de_asfalto Trochodendrales Iglesia_Apostolica_de_la_Fe_en_Cristo_Jesus Gobernadores_de_Nariño VVT-i Indice_de_maldad_(programa_de_TV) Reserva_Meseta_de_Somuncurá German-Intec Unió_de_Rabassaires_i_Altres_Cultivadors_del_Camp_de_Catalunya Río_Bug_Occidental Glicoproteinas Geshe_Kelsang_Gyatso Ganadores_del_Premio_Gardel_al_album_del_ano Imperio_Austriaco Universidad_Católica_de_Lovaina_(1834-1968) Robinson:_La_Gran_Aventura Ingeniería_de_proteínas Municipio_de_Roosevelt Ryssopterys S_XI Gigolo Germán_Castelblanco Robert_Wilkerson Ruta_Estatal_de_Arizona_189 Roberto_vesco Gobernador_general_de_tuvalu Trust_and_blood Roman_Bridger Tyrannochthonius_troglobius Ruta_Estatal_de_Nevada_446 Residencias_de_la_casa_real_de_Saboya Gale_Storm Rodney_Strasser Ildefonso_Nuñez_de_Haro_y_Peralta Rodrigo_de_castro_osorio Geografia_de_Cabo_Verde Fundación_Yehudi_Menuhin_España Tricótomo Rokurokubi Municipio_de_Niangua_(condado_de_Camden,_Misuri) Rodrick_Rhodes Municipio_de_Loudon_(condado_de_Carroll,_Ohio) Fuerzas_Armadas_Brasileñas Iglesia_de_san_pedro_de_madrona Gene_Harris Municipio_de_Dayton_(Arkansas) Municipio_de_Upper_Little_River_(condado_de_Harnett,_Carolina_del_Norte) Una_lagrima_no_basta Gobernación_del_Monte_Libano Municipio_de_Eden_(condado_de_Ness,_Kansas) Un_hilo_invisible Tête_bêche

html map