Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.ecclesia.na-dunski.lukow.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.labori.na-dunski.lukow.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.membra.na-dunski.lukow.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rudolf_Wolters Ignác_Kolisch Gambito_Blackmark-Diemer Rosenbergiodendron Unión_para_la_Democracia_y_el_Progreso_Social_(Burkina_Faso) Tu_(single_de_Shakira) Fucosa Resaka Risitas_el_Cerdito_Travieso Romeria_de_Ntra_Sra._la_Virgen_de_Belen Glulx Uropachylus_gratiosus Municipio_de_Garfield_(condado_de_Clark,_Dakota_del_Sur) Infanteria_de_Marina_(Espana) Rocas_Alijos Georg_Simon_Plossl Ignazio_von_Kolisch Indian_Hills Gestión_de_servicios_medicos_y_sanitarios Giving_You_Up Río_Ñuble TurboVNC Fusignano Iglesia_de_El_Salvador_(Sagunto) Ribera_de_Azaba Universidad_de_Turin Municipio_de_Valley_(condado_de_Scott,_Kansas) Río_Bârlad Unisema_acutifolia Tristan_Murail Represa_de_Pirapora_de_Bom_Jesus Tumblelog Río_Diala Gavaudun Roberto_Perez_Franco Una_manana_y_un_camino_(album) Municipio_de_Findley Gerberto_de_Aurillac Unión_Soviética_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Río_Grande_(EE_UU_) Municipio_de_Brewer_(condado_de_Howard,_Arkansas) Republica_Boloñesa Union_Demócrata_Cristiana_(RDA) Gez_ez-Angles Municipio_de_Anthony_(condado_de_Montour,_Pensilvania) Gafanha_da_Nazaré Roque_Sáenz_Pena Gabriela_María_de_los_Ángeles_Cagigas_Rosaldo Tt-26 Municipio_de_Franklin_(condado_de_Appanoose,_Iowa) Robert_Anthony_Pape_Jr Trilisa_carnosa Rho_Cancri_de Gilbert_Garcin Royal_Horticultural_Society‘s_Garden,_Hyde_Hall

html map