Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

CDC Cantoral_de_la_Peña Champougny Barrio_San_Felipe Beamontes Bestiario_(libro_de_Julio_Cortázar) Celestial_Echoes Carlos_Roloff_Mialofsky Blutengel Chaetocnema_procerula Benque-Dessous-et-Dessus Buyeo Bloomer_(condado_de_Chippewa,_Wisconsin) Cartucheras BYC_FC Cattleya_perrinii Beverly_Hills_Cop Brez_(Cantabria) Centaurea_sphaerocephala_subsp_lusitanica Basselinia_tomentosa Bahía_del_Monte_Saint_Michel Bremek. Borís_Alekseyevich_Fédchenko Boston_cooking-school_cook_book Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Pista_2009 Bosque_mediterráneo_del_noreste_de_Espana_y_el_sur_de_Francia Carl_Wilhelm_Kahlo Cerámica_Copador Campeonato_de_Espana_de_Montana_en_Ruta Camino_de_perfeccion_(pasion_mistica) Basilica_de_Santa_María_de_Mataró Batalla_de_Balanjar_(723) Billbergia_polystachya Bascones_de_Ebro Bias_(Landas) CC-by-nd Bram_Tankink Baños_árabes_(Gerona) Biblia_Nacar-Colunga Carlos_Montemayor_Gonzalez Batalla_de_pozo_almonte Cabo_Farewell_(Groenlandia) Bernhard_Afinger CSS-4 Bloqueo_auriculoventricular Bidens_acuta Brachypodium_interruptum Campeonato_Mundial_de_Gimnasia_de_2002 Caraguatá_(planta_de_Paraguay) Blanzee Carnaval_en_Andalucía Carmen_Ordoñez_Gonzalez_Lucas Carlos_I_de_Borbon_(arzobispo_de_Ruán) Batalla_de_san_marcial_(1522) Batalla_del_Mar_de_Filipinas

html map