Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ismael_Abul_fida José_León_de_Carranza_Gómez-Pablos Las_cerezas La_Broma_de_Ssatan_(álbum) Kodinar Joseph_Viterelli Institutos_de_estudios_avanzados Instrumentos_de_pequena_percusion Kortabarria Internet_Protocol_version_6 Jaime_Guardia Jose_Garcia-Jove_García-Cadrecha Jerôme_Pineau Lilium_peregrinum Juan_Izquierdo_Alcaide Justo_juez_de_la_noche Juicio_(filosofia) Laodice_de_Capadocia Johann_Georg_von_Hahn José_Francisco_de_Isla_de_la_Torre_y_Rojo Las_Marias_(Puerto_Rico) Kelerméskaya Jose_Maria_Quirós Ipsilon_Librae Interferencias_(álbum) José_González_Fernández_de_La_Bandera José_Campero_de_Sorredevilla Klenzo Juan_González_(futbolista) Lenguas_de_Argelia Limarí_(provincia) KLF8 Jeu_de_Volantis La_yumba Jardín_Botánico_de_Jena Le_Pontet_(Saboya) Istari Javier_Latorre Legousia_balearica La_Venta_(desambiguación) Jerome_West Lista_de_aves_ocasionales_en_Cuba Instituto_Madrileño_de_Formación Juan_Bautista_de_Pomar Libro_del_Sirácida Juan_José_Vilatela Ligue_1_1970-71 José_María_Oriol_y_Urquijo Jesús_Davila_Sanchez Jean_Baptiste_Corot Lama_Mocogno Instituto_de_Tecnología_de_Georgia Lago_Teletskoe Istana_Nurul_Iman Isabel_de_Castro_y_Andrade

html map