Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Lenguas_anglofrisias Liberty_belle Jose_Demaria_Vázquez_"Campua" Lenguas_drávicas La_paciencia_de_la_arana Iósif_Kobzón Joaquin_Oliet_Cruella José_Rubens Leyssard Ivors Lanreotido Kampong_Speu Jose_María_Semprun_y_Gurrea Jorge_Sanjines Japanese_Journal_of_Botany Islas_de_Mexico Jack_el_Destripador_en_el_cómic Iviers Julio_Londono Jean_Baptiste_François_Rozier Leola_(Pensilvania) Jerson_Alguedas Islas_Mokulua Joaquin_de_Soria_y_Santa_Cruz Kim_Dong-jin_(Arbitro) Laura_Seco Linea_19_(Buenos_Aires) Link_building Isoedricas La_lonja_de_Lerida Jose_Luis_Vila_San_Juan Lignorelles Kāf Kuwait_Oil_Company Las_Albahacas Joseph_Laurinaitis La_velocidad_de_la_luz_(álbum) Invariante_de_tipo_finito Laguna_Khara LA_County+USC_Medical_Center Jaime_C._de_Veyra Kamiya_Kashin Jardín_Botánico_de_Saint_Xist Juan_Álvarez_(dibujante) Leandro_Zárate Jose_María_Cos_y_Pérez Kaser Linea_8_(Metro_de_Madrid) Juan_De_La_Cosa Iorubá James_P._Cannon Jorge_Hernán_"Cuty"_Monge Jodi_Draigie Jevel_Katz Kamtchia

html map