Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bofedal_de_parinacota Calixto_Bravo Cardincha BGT_IRIS-T Caroline_Kennedy Año_625 Carlos_Vásquez_Tamayo Brachypteraciidae Chapeo Cable_y_Diario_Canal_14 Bourg-le-Roi Bop_Bop_Baby Campanula_ruprechtii Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1946 Centrobasket_2012 Batalla_de_Arras_(1917) Calcis_(Élide) Byōdō_in Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 CV-355 Centaurea_benedicta Capilla_de_la_caridad_de_algeciras Basilica_de_Saint-Remi_de_Reims Borough_de_Peninsula_de_Kenai Calocheirus_gracilis Behnia Cerro_de_Ramon Boxara_kalawase Cangaceiros Carmel-by-the-Sea_(California) CCTV Bahia_de_Kiel Bochnia Bergantín_Republica_Argentina Baltazar_astorga Basilica_de_santa_ana Bernie_Taupin Castillo_de_Santa_Catalina,_Cadiz Calandro Bernardo_de_Sá_Nogueira_de_Figueiredo_marques_de_Sá_da_Bandeira Borzicactus_celsianus Cestrum_warszewiczii Campeonato_mundial_de_ciclismo_de_montana_de_2006 Año_514 Campeonato_Alemán_de_Fútbol_1904 Calvia_Vila Batalla_de_Velez_Malaga Batatillas Banderas_historicas_de_la_argentina Campeonato_europeo_de_natacion_de_2002 Capitulos_de_Dragon_Ball_Kai Aśvína_Kumaras Boissy-Saint-Léger Catatemnus_togoensis Bozoljin

html map