Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Archivo_Secreto_Vaticano Arquetipo Atticus_Shaffer Heaven's_Basement Hungría_(álbum) Homestead_Valley_(California) Antonio_Fernandez_Resines Guerra_de_Marruecos_(desambiguacion) At_Madrid_B I_Epistola_de_Pedro Herrera_(Panamá) Monarquía_Española Iberis_bursa-pastoris Asociación_Rosarina_De_Futbol Historia_de_Mexico_(época_precolombina) Avenida_Myrtle_(línea_Jamaica) Asociación_Deportiva_Puntarenense Humaitá_(Rio_Grande_do_Sul) Hotel_Méridien_Palestina Atari_Age Monumento_Kreuzberg Andamia_amphibius Hunter_(Ohio) Harry_E._Luther Antonio_Granger Augusto_Cesar_Vatteone Areté Hypsochila Miramar_(Malaga) Hidrófito Horia_insularis Andres_Venegas_García Minuto_de_Dios_(estacion) Guerra_disimetrica Arbacegui_Guerricaiz Hemimelia Huerto_de_frutales HK_MP5 Hesperis_matronalis Guerras_Apaches Animatic Anadenanthera_colubrina_var_colubrina Monticello_Conde_Otto Mirabella_Eclano Hacienda_Platero Henry_George Arroyo_Ludueña Avalon_(Nueva_Jersey) Antillochernes_cruzensis Moralzarzal_(Madrid) Antonio_Deig Andrés_Fleurquín Hṛṣīkanātha Miravalles Arabian_(videojuego)

html map