Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Wernersville Westminster_(Carolina_del_Sur) Adolfo_de_Hannover_duque_de_Cambridge Aeropuerto_Internacional_de_Ajman Charles_Pedersen Villarmentero_de_Campos_(Palencia) Yapen_Waropen Club_Atletico_Maracaibo Comuna_de_Colombia Adiós_Buenos_Aires Acido_gamma-hidroxibutirico Yeehaw_Junction_(Florida) Vitaminas_liposolubles Vuelta_a_Castilla_y_Leon_2009 Clásico_del_fútbol_venezolano Codonorchis_tetraphylla Yen_militar_japonés Abate_Molina Colin_Kâzim_Richards Constrictor_occidentalis Welcome_To_The_Minority_–_The_A&M_Years_1988-1991 Charles_Frederick_Drege Zanthoxylum_obscurum_var._ruizianum Aalborg_stadion Viera Consejo_Regional_Bet_Shean_Valley Al_Muqtadir Abbéville-la-Rivière Via_Colectora_Gualaceo-Gualaquiza Walter_Owen_Bentley Veenendaal_Veenendaal YYJ Academia_de_las_Senoras Aeródromo_de_Alfes Coalicion_católico_fuerista Vicia_glabra Cheilio_inermis Villiers-sur-Orge Cominform Agrostis_clivicola_var._punta-reyesensis Alberti_(subte) Zacatlán Combustible_GNC Clans_(Alpes_Marítimos) Aerolinea_de_Antioquia Chocolate_(banda) Aki_crater Codex_Vigilanus Videojuego_de_construcción_y_gestión Acceso_de_Kosovo_a_la_Union_Europea Cnephata Yeti_(banda) Victor_Rossi Volcan_Chato Chūka_man

html map