Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Inopeplus_uenoi Frederick_Catherwood Musculus_depressor_septi_nasi Rougefay Iglesia_de_San_Ildefonso_(desambiguacion) Rubén_Sanz USS_Yorktown_(CV_5) Ultimas_noticias Río_Rewa Frejus Renault_R_29 Gematria Fundacion_de_los_Ferrocarriles_Españoles Generacion_de_los_50 UJED Gerstaeckerus_chensicieni Triásico_Inferior Fórmula_Palmer_Audi U_S_A Giacomo_Losi Roberto_benigni Gemasolar U.D.A. Gastroenterologia Iksvaku Muro_gálico Gilbert_Favre Roberto_Alcaide Richard_D_James Rol_unico_nacional Tráfico_de_influencias Municipio_de_Winfield_(Míchigan) German_Adrian_Ramón_Burgos Ritterocereus_griseus Municipalidad_de_Nueva_York Túpolev_Tu_16 Restaurante_cantones Rhinella_sternosignata Gerónimo_de_Loayza Renacimiento_Islámico Gabriele_Ranzato Giovanni_Paisiello Geografía_por_país S.A.Mey. Rookie_del_Ano Murillo_el_cuende Geoherpum Frémeréville_sous-les-Cotes University_of_Virginia Roseville_(Illinois) Retour_des_cendres Garancieres-en-Drouais Fulla Universidad_Católica_Santa_Teresa_de_Jesús_de_Avila Rhamnapoderus_blydrivierensis

html map