Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

IAI_Searcher_Mark_2 Aphyosemion_joergenscheeli Historia_de_los_ministerios_de_Medio_Ambiente_de_España Mirtha_Wons Hola_Nieves! Artes_y_cultura Movimiento_Popular_Democrático_Unido Astragalus_epiglottis_var._longipes Homigas_subiendo_el_árbol Antonio_Dionisio_Muñiz_Rodríguez Mimosa_spegazzinii Antimundializacion Hernán_Martin_Pérez_Redrado Arboretum_de_palmeras_y_cycas Himno_de_la_rss_de_armenia Gurús_sikh Artena Atari_600XL Arpheuilles_Saint_Priest Atlantides Aretha_(álbum) HbbTV Antiinflamatorio_no_esteroideo Monolepta_mpangae Angel_Cristo_Dordi Hipotensivo Montserrat_Vayreda Hierodula_togiana Aphyllanthes_monspeliensium Antígeno_oncofetal Heinrich_Isaac Monomma_birmanense H.Ito Anastácio_(Mato_Grosso_del_Sur) Augusta_de_Baviera Hyèvre_Paroisse Gustavo_Ferrari Athemus_mugangensis Gustavo_Garmendia Hyoho_Niten_Ichi-ryu Historia_(Herodoto) Momento_lineal Mirko_Alilovic Anemia_ferropenica Anisonychus_cinchonae Gálago_de_cola_ancha Antihistaminico Hammon_(Oklahoma) Avenida_leandro_n._alem_(bahia_blanca) Hardencourt-Cocherel Miriti_Parana Idioma_newari Hockey_sobre_césped_(femenino) Hyphaene_plagiocarpa Hospital_público_de_Georgetown

html map