Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Coche_bomba_de_la_Carrera_Novena_con_Calle_Dieciséis Cogollos_de_La_Vega Claudio_Bonichi Aguja_de_enol Willis_Reed Compañia_fotográfica_Napoleon Vox_Dei_para_Vox_Dei Acento_axial Acil_CoA Afectaciones_cardíacas Condado_de_Brown_(Wisconsin) Chillida_Leku Conurbacion_Chillán William_Insco_Buchanan Vaccinium_albiflorum Complejo_de_poro_nuclear Claudio_Piojo_Lopez Colegio_del_Sagrado_Corazón Abu-l-Mahshi Cocina_de_Canadá Consumos Yarará_chica_misionera Confederacion_Sudamericana_de_Tenis Charles-Alexis-Adrien_Duherissier_de_Gerville Cneo_Pompeyo_Minor Contra_la_pared_(álbum_de_Viejas_Locas) Vic-le-Comte Chessy_les-Prés Aleatoria Variante_Pueyrredón XHLGT_TV Achiet_le_petit Comarum Venetos_(Galia) Vanessa_Beecroft Villers_sous_Saint-Leu Condesa_de_Segur W_Seitz Agustín_Moreto_y_Cabaña Abegondo Cirsium_variabile Adolf_von_baeyer Victor_Vega Ciro_Ramirez_Pinzon Cissampelos_nephrophylla Victoria_Park Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg Aeropuerto_Kamuzu Condado_de_Rolette_(Dakota_del_Norte) Vertigo_de_Meniere Zarodijas Condado_de_Greene_(Misuri) Zumbro_Falls_(Minnesota) Yacimientos_prehistoricos_y_grutas_decoradas_del_valle_del_Vézere Aguapero

html map