Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

NVPI Patrick_Rothfuss Nicrophorus_basalis Netivot Myrianthus Paragaleus_randalli Partido_Socialdemócrata_(Serbia) Peter_Van_Olmen Planos_coronales Nocion_de_medicion Penacerrada-Urizaharra_(Alava) Poropuntius_susanae Oleg_blojin Odontosección Paladín_de_almas Pedro_Suárez-Vértiz Poterium_platylophum Nevian OSS O_Deg. Norwood_(Míchigan) Oreosedum_winkleri Payunia Philodendron_duisbergii Mysorelloides_multisulcata Picado_ligado Nanteuil-le-Haudouin Nertobriga Poljanka Podocinidae Parque_nacional_marino_Archipiélago_de_San_Lorenzo Myanthus Parque_nacional_Salamajarvi Peñalolen Nicolás_Jenson Partidos_politicos_de_Japon Opanea Phrynomedusa_bokermanni Oscar_Lorenzo_Fernández Nucleo_(geologia) Mutiny_Within Neytiri Notacanthus Only_(cancion_de_Anthrax) Pabbay_(Barra) Peralta_(Azua) Na_Catita Paauilo_(Hawái) Plaza_Las_Lilas Ontario_Motor_Speedway Periodos_de_rotación_(album) Neostenanthera_platypetala Percy_H._Scott Oxido_ferroso Poleo_de_río

html map