Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Lista_de_ciudades_hermanas_en_el_Caribe Kherson_(region) Leon_Trotski Jorge_Pezet La_Orbada Jordi_Mareñá_Gumbau Josse_Bade Kral Lago_Moraine Laigne Isla_Botón Las_aventuras_de_Rocky_y_Bullwinkle Las_Filipinas Juan_Carlos_Balaguer_Zamora Lemoyne Instituto_de_estudio_de_la_naturaleza Jose_Luis_Rodríguez_Velez Jardín_de_Iris_conmemorativo_de_Frank_Presby La_Cenicienta_(1950) Josefina_Díaz_González Isla_de_Champinoit Isquemia_miocárdica Jose_Maria_Lidon Juan_de_la_Jaraquemada Jesus_Garcia_Pitarch Les_Ecuelles Jose_Antonio_Chang Iáma Leontochir_ovallei James_Marsh Juan_Costa Lendinara La_luna_negra Jorge_Javier Jaime_Diaz_Rozzotto José_Miguel_González_Martín_del_Campo Khitai Julio_De_Rissio Instituto_Químico_Tecnológico_de_Praga Jose_Maria_Palacin Jody_Chiang Isla_San_Lucas J_Am_Chem._Soc. Ipes Julito_Hazim Linguística_estructural Isabel_Peron Lavelanet_de_Comminges Jaime_Arana_Campero La_dama_muerta_de_clown_town Jardin_Botanico_Carlos_Thays_de_la_Ciudad_Autonoma_de_Buenos_Aires Jenócrates_de_Sición Las_historias_mas_mojadas_jamas_contadas Juicios_de_Tokio La_Laguarta

html map