Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Judas_el_galileo Kubu_Kubu Jose_Elías_Moreno_hijo Isla_Raton Libano_(republica) Jennifer_Garth Isla_Paradise Kimberly_Franklin Kunguriense Lago_Huechulafquen José_Collado Joan_Benlloch_i_Vivó Lilo_an Instituto_de_Educación_Media_Superior_del_Distrito_Federal_(IEMS) Jilotepec_(Estado_de_Mexico) Izagaondoa_(Navarra) Júmex Lepidium_intricatum Irlanda_normanda Latin-0 Javier_Ares_Rodriguez Jacques-Paul_Migne Leo_von_klenze Kerav_magga Lista_de_Virreyes_de_la_Nueva_Espana Joaquín_García_Ordónez Kamov_Ka_31 Juan_Rodríguez_Cabezudo Jesse_G._James José_María_Iraburu Lavelanet La_Quinta Instituto_de_Artes_de_Detroit J_League_2001 Lago_Tiberíades Liceo_Militar_General_San_Martín Jose_Maria_Semprún_y_Gurrea Le_Mesnil_Théribus Julio_de_1953 Limonium_vulgare_subsp._serotinum Khuzistán Leonardo_diaz Javier_Benítez Juzgado_de_primera_instancia_e_instrucción Leptodactylus_pallidirostris Jouaignes Kuros_Rampin José_Maria_Rangel Jorasan_Rasaví La_Historia_de_Daniela_Castillo_Todos_sus_Éxitos Jean-Sylvain_Babin Juan_de_bolonia Las_ruinas_del_Edén Irvona_(Pensilvania) Intorcisa_de_la_Pena

html map