Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Marco_Antonio_Bernal_Gutiérrez Longvale_(California) Gran_Caida_de_los_videojuegos_de_1983 Michael_Lindsay-Hogg Quillota_(estación) Megacable_Holdings_S.A.B._de_C.V. Provincia_de_ioba María_de_Hungría,_reina_de_Nápoles Milford_Center_(Ohio) Marnes_(Deux_Sevres) Quinto_Fabio_Máximo_Gurges_(cónsul_265_a._C.) Quincy,_Illinois Primera_Division_de_Chile_1955 Miki_Biasion Problema_de_la_cobertura_de_cliques RBA_Editores Prefectura_de_nagano Marsupial Regimiento_Extremadura Lluis_sola_padro Mediatización_y_Secularización Lopez_Ruiz Matt_Guokas Radomiro_Tomić_(mina) Marquesado_de_sierra_bullones Microráfagas Ralido Gran_Camanoe Mediala Puente_de_Saint-Nazaire Masahiro_Sakurai Rafael_del_Pino Rally_Race_Comunidad_de_Madrid Mazieres-Naresse Quartz_Hill Luces_Xenon Maria_América_González Milan_(Missouri) Microsoft_Windows_7 Margarita_silvestre Mark_Deutrom Puéchoursi Malinalli_Tenépatl Lucio_Calpurnio_Pisón_Augur Puntius_denisonii Región_de_la_Araucania_(Chile) Marco_Velásquez Medina_Colombia Pterorhynchus Problema_de_la_división_de_un_conjunto Microlepidogaster Premier_ruso Puruṣa_sukta Martín_de_Urzúa Mi_24P_(Hind-F)

html map