Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mus_cypriacus GBI:_German_Bold_Italic SL_Benfica_(futsal) Iglesia_ortodoxa_ucraniana_autocéfala_canonica Frejú Turbo_BASIC_XL Rhodolirium_montanum Reina_Torres_de_Araúz Municipio_3_Boone_Station Una_noche_tormentosa Murasaki Robin_Hill Rodrigo_Lara_Bonilla Municipio_de_Normanna_(Dakota_del_Norte) Untxillaitx Gheorghe_Gheorghiu_Dej Tridentopsis Il_Fornaretto Royal_Canadian_Geographical_Society Rom_(comic) Tsuushin_Taikyoku_World_Chess Municipio_de_Zilwaukee_(Michigan) Ignacio_Comonfort Ricardo_Lagos_Escobar República_de_San_Marino Geometria_de_Riemann Troy_(Nuevo_Hampshire) Retiers Geney_Beltrán_Félix Gissac Roberto_Carlos_(cantor_de_Brasil) Fulop_Lenárd Rio_Tekezé Ritual_védico Rock_in_Río Gato_negro_gato_blanco François_Maynard Tsypka Gautama_Buddha Roman_Tyce George_Ault Frossos Universidad_Especializada_de_las_Americas Iniciador_(biología) Táigete Imperio_inglés Uranita Gaizka_Bergara_Picaza Fuerza_Aérea_de_Georgia Tú_si_que_vales Iglesia_de_Santo_Domingo_(San_Cristóbal_de_las_Casas) Iglesias_barrocas_de_Filipinas Rocas_ígneas François_de_Salignac_de_la_Mothe_Fenelon Municipio_de_Crane_Creek_(condado_de_Barry,_Misuri)

html map