Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bagrus_degeni Bukiyou_na_silent CP_Serie_0400 Carrascal_de_Barregas_(Salamanca) Belval_Bois-des-Dames Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1975 Celtico Callioplus Casa_de_Battenberg Barbara_West_(1911_2007) Carmelo_Guillén_Acosta Barrios_y_regiones_de_los_ángeles Cardamomum_grana_paradisi Cerveza_Aguila_(Colombia) Barroco_musical Billy_Talent_III C.F.Baker Brillante_(joyería) Buster_Keaton Campeonato_Europeo_de_Bádminton_de_1996 Año_1633 Bouessay Biblia_de_Reina-Valera CV-144 Carlos_Nicholson_Jefferson Barrio_Villa_Cesarina_(República_Dominicana) Campeonato_Sudamericano_de_Rugby_1969 Cerco_de_Sevastopol Bautismo_Del_Espíritu_Santo Blade_trinity Barrow Beni_suef Casa_Escasany Campo_de_concentración_de_Bergen-Belsen Backseat_of_your_Cadillac Bagdad_Jadida Betula_glandulosa_var._pumila Cercle_Brugge_KSV Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1954 Bandera_de_zimbabue Balaguer_la_herencia_del_tirano Brahmaṇa_(texto) Bella_Abzug Carrión_(río) Boom_petrolero Boege Barcena_de_Ebro_(Cantabria) Cayo_Naucio_Rutilo_(consul_287_a_C_) Carta_Abierta_(Argentina) Cametal CD_Octantis Casa_Hamilton_Fish Año_506 Casa_Natal_de_Morelos Blasl_Sepp

html map