Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Phyllostachys_formosana Plaza_de_toros_(Calatayud) One_Second Oktyabrsky Patricia_Israel Piptanthocereus_aethiops Pedro_Casaballe Polonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Neolítico_Preceramico Nersac Nørresundby Pleiarthrocerus Pendulo_de_torsión O_heiliges_Band Patriarcado_de_las_indias_orientales Oración_(cristianismo) Patio_de_la_Madera Naum_Prokupets Orensanz Musièges Nervio_(arquitectura) Patzke Ofra Policia_Nacional_de_Venezuela Papaina Nuestra_Senora_la_Virgen_del_Campo Pannonia_Superior Paralaje_geocéntrica Pieter_Zeeman Pammel Myrtus_capuli Paso_de_agua_negra Otto_Marcelis Orden_lexicografico Poropuntius_susanae Navia_(Vigo) Nueva_Recopilación Pavel_Nedved Nacionalismo_blanco Oreomeloe_spinulus Piedras_rúnicas_de_Hedeby Ondas_de_presión Odontolabis_kirchneri Paralisis_Permanente Partido_de_quilmes Porcelana_(invertebrado) Polacantinos Octavio_(nombre) Narbasos Oltza_Zendea Okuma_Shigenobu Notofagacea Musica_clásica_del_Perú París-Roubaix_1954 Nikola_Peković

html map