Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Esferas_de_interaccion_cultural Esferamundi_de_grecia Estatuas_del_Parque_Arqueologico_de_San_Agustín Estación_De_La_Canal Festival_internacional_de_cine_negro_de_manresa Federación_Juvenil_Comunista_Italiana Estación_Matsuchi Edward_Gierek Emilio_Uranga Escuela_Normal_Jose_Abelardo_Nunez Feins_en_Gatinais Francia_de_vichy Fortin_Solano Eleccion_del_líder_del_Partido_Liberal_Democrático_de_Japon_de_2006 Estreito_de_Camara_de_Lobos Eumorphus_fryanus_fryanus Ejército_Alemán El_gran_debate Ensanche_de_león El_colombian_dream Enlace_de_Alta_Definición_Móvil Eucalyptus_punctata_var._didyma Eterpigny_(Somme) Fauna_de_Argentina Fotografía_en_Colombia Estadio_de_críquet_Sheikh_Zayed Flor_del_amor El_encantamiento_(Montemezzi) El_Profesor_Layton_y_el_Legado_de_la_Super_Civilizacion_A Estacion_de_El_Coll-La_Teixonera Epilobio Estación_Yago Flake_Music Fiordo_de_clyde Francisco_Rivas_Vicuña Facultad_de_Ingeniería_Eléctrica_y_Electronica_(UNI_Perú) Eurícide Estacion_de_Morges Fantan Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2004 Fire_and_forget Estación_de_Grisén Ferrocarril_Suburbano_de_la_Zona_Metropolitana_del_Valle_de_México Fernando_Estrada_Sámano Exploraciones_petroleras_sobre_mares_de_las_islas_Malvinas Escudo_de_armas_de_Zimbabue Escuela_romana FacDyC Estación_de_La_Bonanova Face_to_Face_(album_de_Westlife) Fernando_Quevedo Felix_Millet_i_Tusell Entre_nosotras Escudo_de_la_República_Socialista_Sovietica_de_Letonia Estadio_Insular

html map