Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Microrregion_del_Sertón_de_Inhamuns Pueblo_sajon Pristis_pectinata Gravieres Red_vs_Blue Receptores_huerfanos Quisquís Mellow_Gold Proteinas_simples Makro Mastuerzo_barbaro Ludwigshöhe Masacres_de_indigenas_Awás_en_Nariño Matthew_Moore_Hardy Greg_Noll Martirio_de_San_Bartolomé Londres,_el_Parlamento Meses Microscapha_minuta Lorenzo_Ruiz Manta_(ciudad) Potos_(mitología) Lunano Graham_T_Allison Lord_Zedd Miguel_primo_de_rivera_y_urquijo Mazār_e_sarif Lobelia_sylvicola Mathis_(Texas) Mesechinus_dauuricus Mas_madera Martín_Peraza Printf Líria Mayu_Amakura Localización_de_objetivos Meneses_de_campos Problema_sinóptico Miguel_Martinez Maołfaonkuch Region_vinicola_de_Mor María_José_García_Pelayo Puerto_Ferro_(Vieques) Puma_concolor_nigra Razón_potencia_peso R_W._Fassbinder Manihot_esculenta_var._fertilis Mariana_mariana Pubocoxigeo Maiasauria Mbocayaty_(Asuncion) María_Concepcion_César Ramon_Jose_de_Arce Grandes_lagos Matthieu_López_Herrero

html map