Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jaquirana Jose_Capuz Jaime_Bayly Jesus_Chávez Lamia_(desambiguación) Liepāja Joseph-Claude_Gyau Jenny_Saville King_of_the_Ring Lee_(empresa) Leptaulax_kecil Instituto_Panamericano_de_Geografía_e_Historia Junellia La_razón Libertad_de_expresión_y_blasfemia José_Luis_Rico_Martín Juan_Peña_Fernández Linda_A_Morabito Laboratorio_Destiny Lipservice Liborio_Zerda Jose_Nicolás_de_la_Cerda Isarco Jaime_Eyzaguirre La_Ercina_(Leon) Jacques_Edouard_Gatteaux José_Luis_Bueno Jose_Ríos_(atleta) Interacción_de_Fujihara J._C._Tello La_Pellerine Jasminum_auriculatum_var._glabrior João_Neiva Lazaro_Vasari José_María_Labrador Javier_Ordónez_Rodríguez La_vida_de_rosa Lactoria_cornuta José_María_Cabral Jose_Luis_Pires_Azcarraga Killwhitneydead John_Bright Jose_Maria_Orense_Mila_de_Aragón Islamey:_fantasía_oriental Listado_de_ciudades_de_Sierra_Leona Jimenez_(Coahuila) Juan_de_Alfaro_y_Gómez Juan_Lamaglia_y_Sra Jaume_Alguersuari Jean_de_la_Peruse José_Zúniga Israel_Beytenu Kamarajar_Adithanar_Kazhagam Juana_Larrauri Jesús_Matayoshi

html map