Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

E-reader Dad_(Angel) Cronología_de_la_colonizacion_de_América_del_Norte_(1600)_(1699) Deco Daphne_candidans Cyanomyia_violiceps Cubbi Algayón Cuasiturbina Cretaceo_Superior Convenio_de_Roma Alianza_del_Centro East_Burke_(Vermont) Duke_Nukem Division_(ejercito) Copa_Italia_1961-62 Aleurocanthus_hirsutus Cornus_herbacea_var._canadensis DMT Die_Grauen_Graue_Panther DJ_Méndez Crepis_virens_var._elatior Crepis_taraxacifolia Duque_de_Cantabria Cutty_Flam An_Audience_With..._Kylie Cristobal_Halffter_Jimenez_Encina Declaración_de_Bologna Edad_de_Cobre Alfonso_Neculñir Cyclobothra Dyne_bolic Dark_is_the_Night Disposicion_de_Ramas_Automáticas_de_Módulos_Independientes_en_Estaciones Dagor_nuin_Giliath Alexander_Curt Amós_Salvador Domingo_Bordaberry Allain David_Robert_Jones Amica_Chips_Knauf Corre_Raven_Corre Denominación_de_Origen_Aceite_de_los_Montes_de_Toledo Altar_de_Zeus_(Pergamo) Amoreira_(Obidos) Curalha Cressey_(California) Ana_Torrent_Bertrán_de_Lis Devaki Distrito_de_Conthey Don_Reid Alto_Rey_de_los_Noldor All_the_Money's_Gone Amoria_glomerata Alexander_Romanovich_Luria

html map