Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

A_B_Frost William_Wegman Adriana_Zuanic Circunscripción_(Quebec) Conon_(mitógrafo) Vasily_Ivanovich_Chuikov Veronica_lysimachioides Coleóptero Chatenoy-le-Royal Accipiter_bicolor Venkaṭa Chocolateria_San_Ginés Cobre Comision_Barroso Circle_of_Eight Claudio_II_Gótico Conflictos_familiares Cilnio_Mecenas Ventosa_(objeto) Vasú Zapatillas_de_ballet Complejo_(química) Adolf_Glaszbrenner Valle_de_las_Navas Adolphe_Monod W._H._Pugmire Ciencias_económicas Viomicina Vicente_Viloni Abú_Jaria Ciudad-prefectura_de_la_Republica_Popular_China Aconitum_lusitanicum Chiropacha_saussurei Windows_Live_Devices Walt_Frazier Charta_caritatis Xosé_Manuel_Olveira Writer's_Block_(album) Adolfo_Suarez,_el_presidente Condecoracion_Territorial Cidi Agen Aldea_del_Rey_Niño Aeropuerto_del_condado_de_sussex Abzug Zoologischer_Garten_Berlin Yildırım_Akbulut A_M_O Videoton_FC_Fehervar Zozimo_Alves_Calazaes Abstracción_cinética Acadiens WrestleMania_14 Condado_de_Conecuh Acharias

html map