Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jerome_Bock La_estación_Saint-Lazare_(Monet) Juniperus_thurifera Jaime_Sarlanga José_Pérez_Fajardo Jerome_Damon LVBP_2008-2009 Lagarde_sur_le_Né Isla_de_la_Soledad_(Rusia) Isla_Calista La_Maná_(cantón) La_Serena_Coquimbo Kigelia_elliptica Ismay_(Montana) Kishibe-chou_Kidan:_Tanbou-hen Leopoldo_Río_de_la_Loza Jorge_Pereyra_Díaz Jose_Luis_Rodríguez_Roldan Isla_Melchor Jane_Felix-Browne Kobra_(Mortal_Kombat) Leporacanthicus_joselimai Isidro_Nonell_y_Monturiol Kylesa Jazvine La_princesa_Sara Linea_de_fuerza La_Regrippière La_Chorrera_(Amazonas) Kalzeubét_Pahimi_Deubet Little_T Leopoldo_José_Brenes_Solorzano Joaquin_Beunza_Redín Jungh. Instituto_Literario_de_la_Serena La_Abadilla La_famosa_Luz_María La_Alcudia_(Valencia) José_María_Javierre Las_Choapas_(1941) La_dichosa_palabra Isla_Península_Lanaud Juegos_Olímpicos_de_invierno_de_1984 Jorge_''Che''_Reyes Janer_Guaza Isla_Divar Jan_Dirkszoon_Both Juan_Manuel_Cobo_Gutiérrez José_Luis_Munuera Jesus_Lopez-Cancio_Fernandez Komlan_Mally Lista_de_capitulos_de_Segundos_catastróficos Isoniazida La_Cruz_(canton) Konami_no_Uranai_Sensation

html map