Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Callicore_rutila Cantón_Cuyabeno COSAG Bethania_(corregimiento_de_Panama) Borderes-sur-l'Échez Brian_Murray_Fagan Calina_(meteorología) Campanula_bellardii_var_paniculata Besse-sur-braye Begonia_×_credneri Camino_Agricola_(estación) Betxí_/_Bechí Bolzano,_Italia Casa_consistorial_de_Alcira Central_Hidroelectrica_Fransisco_Morazan Caída_inteligente Campeonato_Europeo_de_judo Cerastium_umbellatum Balsareny_(Barcelona) Castiñeira_de_Sever Caldas_de_Malavella Campomanesia_apiculata Café_cantante Cap_de_Creus Barbus_petenyi Biscutella_carolipauana Bonneville-et-Saint-Avit-de-Fumadieres Catiguá Carl_Berner Casas_de_don_pedro Baguena Blechnum_patersoni CINDACTA Calendario_sueco Campeonato_Argentino_2012_de_Turismo_Nacional Celda_solar Año_1407 Baulay CP_Merida Betula_dalecarlica Bragolin Bartolome_de_Herbelot Calanthea Carpoceras_griffithianum Cepora_heliades Busqueda_Implacable Cantoblanco_(Madrid) Calima_(meteorología) Brive_la-Gaillarde Carlos_Foucauld Brian_Peter_John_Molloy Año_766 Breakdancer Champagne_les_Marais Cappelle_en_Pévèle

html map