Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Pizzoccheri

Pizzoccheri - rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.
Pizzoccheri ma formę płaskich wstążek ciemnej barwy. Udział mąki gryczanej kształtuje się na poziomie 80%, reszta to mąka pszenna. Odmianą jest Pizzoccheri bianchi (białej barwy), rodzaj gnocchi, wytwarzany z mąki pszennej i chleba.
Pierwsze wzmianki pochodzą z XVI wieku. Danie spożywane było podówczas rękoma, co daje przypuszczenia, że nazwa wywodzi się od włoskiego pizzicare (podszczypywać).
Później makaron jedzono drewnianymi łyżkami ze wspólnej, rodzinnej miski.
Oryginalnie serwowany jest najczęściej z ziemniakami, serem, kapustą i masłem, a więc stanowi danie ciężkostrawne.
Jadany zwykle na obiad w zimnej porze roku.

Ramon_Ayala_El_Mensú Punta_Caimán Meteoro_La_Nueva_Generacion Privación_sensorial Manawatu-Wanganui Marques_de_Puységur Masacre_de_ramallo Majadas_de_Tietar Real_Gimnástica_Torrelavega Prestamo_y_Arriendo Radio_liberty Microprocesador_80387 Los_Rumberos Gonypetella_fusca Procalcitonina REC Marble_Hill_Calle_225_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Propiedad_arquimediana Primera_fila_(TVE) Maria_Gravida Marco_Trebelio_Maximo Rafael_Garcia_Garcia Michael_Jochum Raiz_primitiva_modulo_n Provincia_de_Klaipėda Raymond_Thevenot Manah Matilde_de_Bélgica Maahinen Publio_Cornelio_Dolabela_(cónsul_283_a_C.) Quechuella Mazenko Godinhacos Pseudanthias_pulcherrimus Mahavansha Manel_Rodríguez-Castello Ma_1041 Lobocheilos_kajanensis Radio_Variedades_1150 Menyhért_Lonyay Psedera_tricuspidata Lucq_de-Bearn Me_gustas_tu Rai_Radio_1 Luis_Lanchero Makrinitsa Lucio_Domicio_Ahenobarbo_(consul_54_a_C.) Memoria_fiscal Marc-Antoine_Fortuné R._G._B. Rascavidrios Proteina_superficial_gp120 Lqvelqo Radio_Televisión_Castilla_y_León,_S_A Grainville_sur-Odon

html map