Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

La_Neuville_Saint-Pierre Lanzarote_en_prosa Joaquin_José_Vargas_Soto Laane_Virumaa Lechucita_vermiculada Introspeccion_de_tipos Lanthanus_caesus La_vuelta_al_mundo_en_ochenta_días Jacaranda_echinata La_Chapelle_Engerbold K2 La_Unión_(Narino) Jesús_Cárdenas Joaquin_Estefanía_Moreira Jose_Puccio Lemmings_2_The_Tribes K_computadora La_sal_de_la_tierra Juan_Sanchez_de_San_Roman Juan_Sebastián_Elcano_(navío) Jose_Siles Jairo_Francisco_Franco Lepidobatrachus_laevis Legislacion_acerca_de_libertad_de_información La_Peña_de_los_Parra,_vol_I Lista_de_paises_por_emisiones_de_dioxido_de_carbono Lista_de_episodios_de_Natsume_Yujin-Cho Lamela_(Silleda) Lenguas_dravidas_septentrionales Joe_E_Brown Jacaranda_tuberculosa Kaichō_wa_Maid-sama! Invasion_de_Tibet_por_le_Ejercito_Popular_de_Libération_de_China(1950–1951) José_Corral John_Gray_(psicologia) Leonidas_Echague José_María_de_Torrijos_y_Uriarte Irena_cyanogaster Konarak KBWI La_amenaza_amarilla J_J_Becher Jerónimo_de_Balbas Liga_Balcarceña_de_futbol José_Arce Kasumi_Todō Lake_Holm_(Washington) Levant Jonathan_Lopez_Rodriguez Jesus_Monzón Josef_Buhler Kumbo_Strickers_F._C. José_Alvaro_Diaz_Huici Jerónimo_Garcia_de_Quinones Juan_Rodríguez_de_Fonseca

html map