Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Prionispa_distincta M.Vilm. Mile_Mrkšic Lonicera_odora Luis_I_el_Piadoso Manuel_Alejandro_Flores Ramal_Ópera_P_Pio Ramiro_Agriel Pío_Achával Mesopotamia_(Antioquia) Gonzalo_Castaneda_Bazavilvazo Lu_Yen-Hsun Procyoninae Menos_tres Prunay-Belleville Mas_Miro_(Montroig) Provincia_Autónoma_de_Trento Marsos_(germanos) Puginier Poterium_sanguisorba_var_glaucum Ltris Mauro_Tamayo_Rozas Miguel_Ángel_Diaz_Martinez MUSES Primer_Ministro_de_la_Republica_Democratica_del_Congo Luis_Silva_Lopez Lumbalú Rabihorcado_magnífico Mieres_(la_Garrotxa) Mbuji_Mayi Precure_All_Stars_DX Pribor Lockheed_F-104_Starfighter Praomys_petteri Publio_Claudio_Pulcro_(consul_184_a._C.) Mahnert Rebecca_Greville Lolium_jechelianum Melania_la_Mayor Lusigny-sur-Ouche Gonzalo_Fernandez_de_Cordoba,_tercer_duque_de_Sessa Mentha_meduanensis Precio_de_la_gasolina Proteus_tetradactylus María_Cristina_de_Bélgica Masacre_de_la_Universidad_Politécnica_de_Virginia Macropódidos Macaulay Raión_de_Kryzhopil Marismas_de_Machar Rafael_Giménez Mariano_Viola Ramon_Berenguer_I_el_Viejo Rabiño Miklos_Perényi

html map