Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

M_E._R. Gosén Raión_de_Gómel Publio_Herenio_Dexipo Microrregiao_de_São_Sebastião_do_Paraiso Lychnis_cyrilli Mezel Primera_Antologia_de_Poesía_Extremena McDonnell_Douglas_MD-11 Póliza_de_seguro Mechanical_Animals_(albúm) Gol_Olimpico Mariana_Matthews Malaga_Valley_e_27 Materiales_pétreos Manostachya Quine–McCluskey Región_de_Pelagonia Randy_Woods Maridalia_Hernandez Region_Autónoma_del_Atlantico_Norte Psalydolytta_sudanica Marquesado_de_Valde-Iñigo Ramón_Alvarez_Menéndez Magenta_(grupo_de_musica) Macrodorcas_seguyi Masters_de_Miami_2006 Lower_East_Side-Second_Avenue Racimillo_de_los_tejados Preztige Miami_Police_Department Mascarinus_mascarinus Prisa_TV Quelaines_Saint_Gault Manio_Acilio_Glabrión_(cónsul_191_a_C_) Presa_de_San_Sebastián Mariano_Calvino_y_Sabucedo Macaca_nipalensis Mario_Vanemerack Rambla_República_de_México Mars_Hill Ransom_Olds Ramstein_AB Página/12 Meridiano_100_oeste Provincia_de_Kāpisā Matías_Alonso_(historietista) Prunus_amygdalus_var._dulcis Luancos Prómaco Línea_2_de_MetroBilbao Mauricio_Rebaza Meyenia Milagro_económico Prunella_latifolia

html map