Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hardwickia Hotel_(serie_de_television) Idea_Popular_de_la_Guinea_Ecuatorial Arroyo_saltito Anárquico Historia_de_Microsoft_Windows Ictericia Montanas_Bighorn Anneslia_haematocephala August_Wilhelm_von_Hofmann Ministerio_de_Agricultura_de_España Humberto_Suárez Hydrotaenia Huìnéng Arum_orientale_ssp._alpinum Ariocarpus_furfuraceus Apis_mellifera_scutellata Anglonormando ILR Asociacion_del_Certificado_Bai_Euskarari Away_from_the_sun Anthotroche Ardenas_(region) Astigmatismo Autosomico Autovía_Almansa-Jativa Haumania Hot_&_Cold Hīná-jāti Ano_1198 Horton_Plaza Anoplocephalidae Autopista_Costanera Asociacion_Cívica_Nacional_Revolucionaria Haplorrhini Huambo_(provincia) Montpeyroux_(Puy_de_Dome) Antoni_Henryk_Radziwiłł Himno_Nacional_de_Venezuela Idiomas_túrquicos Historia_nacional Gumersindo_Torres Ateneo Argerich_(Buenos_Aires) Idioma_espanol_en_Cataluña Idioma_Kung-ekoka Hexametro_castellano Morales-Sanchez_(Texas) Mirandés_(lengua) Arbela_(Misuri) Arrendamiento_de_obra Arteria_pericardiofrénica_de_Theile Guégon Highland_clearances ICNCP

html map