Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cuarta_División_de_Chile_2011 Dulce_de_Aragón Costa_e_Silva Diócesis_de_Houma-Thibodaux Durabaculum Economia_de_Canarias Amorebieta Echinapoderus_ugandensis Diocesis_de_Davenport Cubilete_(revista_de_Gong) Darron_Thomas_Daniel_Gibson EADS_Astrium_Satellites EMD_G22CW Doodle_God Dobles_sentidos Altaïr_Ibn-La'Ahad División_A_(metro_de_Nueva_York) DeMarre_Carroll Corrupcion_informatica Diocesis_de_Santa_Marta Corcoue_sur_Logne División_de_Honor_2008-2009 Desmoul Copa_de_Austria Diulo DeRuyter_(villa) Alvaro_Rodríguez_Bereijo Códices_aztecas Economia_del_Ecuador Corporacion_de_Reconstrucción Crambella Croquet_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1900 Amon_Lhaw Delairea_odorata Amorphoscelis Allaca DeLeon_Springs Cristian_Pareja Alfombra_de_Ardabil Corrupción_urbanistica_en_España Diego_Fernandez_de_Cordoba_marques_de_Guadalcazar Decaux Copa_FIFA_Confederaciones_1992 Desgrasante Cuzcurrita_de_Río_Tirón_(La_Rioja) Alexandra_de_Frederiksborg Directiva_de_las_65_horas Cordia_dodecandra Dekinia Edgar_Vivar EUA Distrito_de_cayna Distritos_de_Espana Demonio_de_polvo Alejandro_Dolina

html map