Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Moga H.C._Ørsted Apogon_amboinensis Antonio_López-Istúriz Mofetada Huapango_(pelicula) Ministerio_de_Fomento_(desambiguación) Anicuns Arum_lividum Gurú Motivo_musical Minerve_(Hérault) Hipoalbuminemia Antonio_Manuel_Padrón_Morlot Andrew_Graham-Yooll André_Heller Hyakujuu_Sentai_Gaoranger Angel_Fantuzzi_Hernández Hexaptera Apple_AirPort Movimiento_Popular_(Venezuela) Hermandad_de_Armados_de_Jesús_Nazareno_(Ocaña) Arte_Reciclado Asra_Q._Nomani Handley_Page_Halifax Ansonia_guibei Haid Hoja_de_alubia Arcon_de_Pella Asco_de_Vida Hervir Aniuska_A._Kazandjian August_Friedrich_Pott Augusta_(Maine) Moïse_Katumbi_Chapwe Arquitectura_italiana Guánica_(Puerto_Rico) Ayuntamiento_de_San_Juan_Tenochtitlan HIP_14810_b Athanasius_kircher Modo_verbal Guinea-Bissáu Appendix Halterofilia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Arbitraje_de_futbol_en_Espana MuMATH Aparato_de_fax Monserrat_Torrent Android_Inc. Aubigny_(Allier) Annapolis_(película) Anarco_colectivismo Montuenga_(Burgos) Hamptons_at_Boca_Raton_(Florida) Hammad_al-Thani

html map