Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Melissa_Theuriau-Debbouze Luis_Enrique_José_de_Borbón-Condé Longues-sur-Mer Quelusia_regia Lythrum_tomentosum Miguel_Roca_Cabanellas Región_Moquegua Propionato_de_sodio Loscorrales Microsporidia Realismo_en_relaciones_internacionales Mapa_de_Vinland Prueba_de_las_series_alternas Mazatlán Gran_Armenia Queso_de_Villalón Gonophora_angusta Los_viajes_de_Clovis_Dardentor Malaconotus_cruentus Pujato_(Santa_Fe) Manuel_Posada_Garduño María_de_Foix_(infanta_de_Navarra) Puente_Kapellbrücke Mekrán Lorenzo_F._Díaz Martina_McBride Radek_Štěpánek Línea_6_(Los_Tranvías_de_Zaragoza) Quorum_Sensing_(Organización_Celular) Pseudomys_occidentalis Miguel_Marcos_Madera Provincia_de_Limón Reaccion_ácido-base Lo_Siento Mikoyán-Gurévich McKinley_Park_(Alaska) Gregorio_Mir Region_andina Mammillaria_lanigera Lydie_Arickx Real_hospital_naval_de_Gibraltar Microrregiao_de_Carira Quercus_laurei Los_Toros Masahiro_Kanagawa Rafael_Bolívar_Coronado Recuerdos_suenos,_pensamientos Matilde_Sofía_Margarita_Abrecht Marco_Liberi Microlinypheus Prabhás Grand_Anse Marketing_experiencial Maunabo,_Puerto_Rico Mexico_86

html map