Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

BBB Barrio_Las_Casas Beja_(distrito) Bissone Burton_Albion_Football_Club Bon_Voyage Cañon_antiaereo Brote_de_bambú Calcidoideos Bluewater_Productions Barkas Batalla_de_Landriano Bacelo Cahuapanas Balandra_América Bonnie_y_Clyde_(pelicula) Blangerval-Blangermont Beta_Canis_Minoris Brosimopsis Baden_(región_vinícola) California_State_University_Northridge Caseta Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1981 Cacen_de_pulmón_de_células_pequenas Biblioteca_Pública_de_Vancouver Cartea Carácter_chino_tradicional Cantón_de_Saint_Loup_sur-Semouse Chaetostoma_marmorescens Buka Catedral_de_la_Anunciación_de_Santa_Maria(Atenas) Azzone_Visconti Camara_de_Senadores_de_la_Provincia_de_Entre_Rios Banos_Arabes Bize_Minervois Bandera_de_la_Ciudad_de_San_Francisco_de_Campeche Buno_Bonnevaux Bell_Laboratories_Building_(Manhattan) Cabonatacion Bahía_de_Chesha Calle_181_(línea_de_la_7_Avenida_Broadway) Campo_de_ponferrada Beginning_dream Campanula_delicatula Beggars_banquet_records Betonica_pyrenaica Azor_de_ceno_amarillo Café_orgánico Caio_abreu Brote_de_bambu Calypogeiaceae Barry_long Betafita Beilschmiedia_tawa Candido_(nombre)

html map