Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Cychrus Círculos_polares Defensoría_del_Pueblo_(Paraguay) Cyprus_News_Agency Daddy_John Alicas Distrito_de_Chełmno Corte_británica Distribución_chi_cuadrada Amón-Ra Cuarta_División_de_Chile_1994 Cyperus_tolucensis Amenemhat_VII Damián_Carmona D_Ophiuchi Crystal_Gunns Alifatico Coopers_&_Lybrand Copa_América_de_Ciclismo Diputación_provincial_de_Lerida Cygwin Dierks Amilcar_(diplomático) Dee_C._Lee East_Foothills_(California) Cyclamen_kusnetzovii Daniel_Lebron Cyathula Cuenca_del_Mediterráneo Directamente...Shirlee Corporación_Aeronáutica_Estadounidense Distrito_de_Yuracyacu Convento_de_la_Encarnación_(Bilbao) Distrito_fitogeográfico_Chaqueño_Árido Copidita_miocenica Diacantha_pallipes Dormé Eddie_Esteves_Pereira Duquesa_de_Berwick Desayuno_de_líderes Amoladora Cothurus_iridescens Algarrofín Crecchio Distrito_de_Azangaro_(Yauyos) Dasyandantha_cuatrecasasiana Dharmendra Do-215 Dinar_Bahrainí Doma_del_caballo Defensa_Siciliana Amanecer_(Novela) Dayer_Quintana Dinastia_Wattásida Diego_Alfonso_Martínez

html map