Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bartolomé_García_de_Santiago Bōken_O_Beet Caralluma_frerea Cham_(Oberpfalz) Busy_Bee_Starski Central_térmica_de_Castejón_2 Bückeburg Cea_(rio) Bandera_de_asturias Bandera_de_Río_de_Janeiro Canton_de_Beauvais-Nord-Ouest Bahía_de_Kolymá Ceratispa_wilsoni Año_1612 Borat_Sagdiyev Barbarians_franceses Calatrava_(Ciudad_Real) BoA_(album) Bosanski_Brod Caudiverbera_caudiverbera Centro_de_Sinfonía_Morton_H._Meyerson Champs-sur-Tarentaine-Marchal Bañolas Beatos_Martires_de_Daimiel Calle_79_(línea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Baronia_de_Quadras Borba_(Portugal) Capitulos_de_Stargate_Atlantis Batalla_de_la_isla_wake Bienes_libres Cayetano_Biondo Biologia_molecular_de_la_célula Casa_Escasany Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1939 Bifronte Bifrenaria_harrisoniae_var_alba_plena Cafe_cortado Casa_Museo_"Guayasamin" Beatles_for_Sale_(No._2) Campeonato_de_España_de_Ciclismo_Contrarreloj_2009 Cañadas_del_Teide Cañaveral_de_León_(Huelva) Canton_de_Perpinán-3 Castillo_de_Predjama Cedric_Villani Bandabardo Ceroctis_bilineata Bulbine_vesicularis Brigada_Líster Bob,_Carol,_Ted_y_Alice Bogoljubow Bomba_termobárica Blood_and_Wine Calanthe_triplicata Calle_Fulton_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway)

html map