Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Asociacion_Social_Democrata_Timorense Helleborine_microphylla Mortadelo_y_Filemón_-_El_UVA Harriet_Margaret_Louisa_Bolus Ano_1780 Aspa_(Lérida) Hesperodoria Guardia_Negra_(banda) Avena_sativa_subsp_praegravis Austrolebias_univentripinnis Monton Grupo_Aciturri Arnulfo_de_carintia Hoy_al_recordar_una_decada_(album) Análisis_de_marco Holy_Grail Asterión_(oceánida) Highland_Meadows_(Nuevo_Mexico) Asanda Axonyina Antonio_Mabres_Torello Asystasia Hora_25_(programa_de_televisión) Halloween_H20:_20_anos_después Morelia_(Colombia) Historia_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos Montbonnot_Saint_Martin Houvin-Houvigneul Hagiomantis_parva Hormiguero_alifranjeado Hospital_de_la_Pitié_Salpêtriere Auverne Anhauze Historia_ghotica_sive_de_rebus_Hispaniae Montanas_de_Aragón Montmeillant Mortadelo_y_Filemón_-_Valor_y_._¡al_toro! Hans_Oerberg Morning_80 Audinghen Momoto Mollet_del_Vallès_(Barcelona) Aulacoderus_catharinae Antoniniano Hernan_Tavera Horno_de_alfareria_Zubiate Autreville-saint-lambert Monoedus_crowsoni Antonio_García_Bellido_y_García_de_Diego Anguillaraea Astragalus_purpureus_var._bourgaeanus Guerra_de_Sucesion_de_España Henry_Falcon Griselles_(Côte_d'Or) Haworthia_truncata_var._truncata

html map