Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Excelsis_Dei_(The_X-Files) Estación_Lapa_(Línea_7_de_CPTM) Eupemphix_trinitatis El_sabor_del_odio Eustaquio_Diaz_Vélez Emma_sono_io Enlace_delta Estatuas_del_Parque_Arqueologico_de_San_Agustín Euro_Mineral:_la_Feria_de_Minerales_de_Sainte_Marie_aux_Mines_(Alsacia,_Francia) Fixed_(EP) Francesc_Homs_i_Ferret Fernando_Lucio_da_Costa Francois_André_Vincent Franklin_D._Roosevelt_(Metro_de_París) Flor_de_durazno_(película_de_1917) Estación_Porvenir Ermita_del_Santo_Cristo_de_la_Salud_(Valdemoro) Espana_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision_2009 Elecciones_estatales_de_Yucatán_de_1987 Erotendomychus_yeatesi El_pueblo_unido_jamás_será_vencido_(álbum) Eurovisión_1963 Epipactis_myodes Estacion_Rautatientori_(Metro_de_Helsinki) Essey_les-Nancy Estadio_Paseo Ferrieres_les-Ray Embajador_de_España_en_Marruecos Emile_Baudot Evonymoides_scandens Estacion_de_Louvre-Rivoli Flashforward_(desambiguacion) El_regreso_de_Sabina El_Periódico_de_Cataluna Edvinus Federico_Olóriz_Aguilera Episodios_de_Mas_alla_del_limite Enstrom_F28 Equipo_Aqua_y_Equipo_Magma Fraccion_equivalente Elecciones_federales_de_México_de_1952 Engyprosopon_rostratum Fausto_García_Pérez Elecciones_autonómicas_andaluzas_de_2000 Engracia_de_Zaragoza Eva_Gonzalès Expatriación Euroregión El_Descendimiento_de_la_cruz_(Rembrandt) Festival_de_Cannes_de_2009 Franco_maliense Eleutherodactylus_buergeri Estacion_Rafaela_(Mitre) Eparquia_de_Nuestra_Señora_de_los_Mártires_del_Líbano_en_México Exegético

html map