Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distrito_de_Nan'an Danny_Strong Disputa_de_Jesús_con_los_doctores Alfred_Chopin Código_X Ana_Alicia Daniel_Fuentes Alonso_de_sedano Decalepis_hamiltonii Diabrotica_adornata Demofonte_(Piccinni) Dope_stars_inc Courtesoult_et-Gatey Distrito_de_Tetuán_(Madrid) Dosnon Copa_Ramón_Triana Das_Millionenspiel Echeveria_pumila Dicksonia_sorbifolia Cytora_kiama Dublin_Core Doogie_Howser_M.D. Dictyotales Edificio_Molinos_Fenix Credit_uruguay_banco Copa_Oceanía_1980 Ducis Desagregacion_ADSL Distrito_de_huariaca Cyclommatus_canaliculatus_consanguineus Código_EBCDIC Delírium_(album) Dynamo_Yakutsk Copa_Mundial_de_fútbol_de_1982 Derechos_fundamentales Cucumis_vilmorinii Cuculi Alvaiázere_(freguesia) D_A Dyedkare_Izezi Distrito_de_Corongo Alfredo_Kohon Distrito_de_San_Martin_de_Porres Alhaji_Momodo_Njle Dodonaea_spatulata Diacantha_parvula Cortes_de_Apelaciones_de_Estados_Unidos Cráter_de_Shiva Derrota_de_Purén E-Gobierno Distrito_de_Salima Datafono Distrito_de_santa_cruz_de_toledo DINAC Darío_Sztainsraiber

html map