Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Asociación_para_la_Cooperación_en_el_Sur Avillers_(Vosgos) Montalenghe Huddersfield_Town_Association_Football_Club HD_111166 Gwelo Minoru_Genda Atangmik Guaco Mundial_Femenino Anleitung_zur_Kenntniss_der_Gewächse Historieta_pornográfica Movimiento_PAIS Ano_1222 Mordella_setacea Mina_subterránea Mosquero_oscuro Mostafá_Kavakebián Grimbold Andrés_D’Angelo Grise_Fiord Grumman_X_29 Ministerio_de_Industria_Turismo_y_Comercio_de_España Henry_Brooke Análisis_de_elementos_finitos Angulos_alternos_externos IOS Idan-ne Andrea_Koch_Benvenuto I'm_Still_Breathing_(cancion_de_Katy_Perry) ITH Haploblepharus Helio_liquido Hondbessen Andrés_Aylwin_Azócar Hist._Nat._Vég._(Lam._&_Mirbel) Héctor_Gonzalez_Pérez_de_Villar_periodista_valenciano Hole_In_The_Head Motherhood ISO_3166_2_AR Hofmeisterella_eumicroscopica Andropogon_chrysocomus Arrondissement_de_Abbeville Historia_de_Atequiza_Mexico Monjes_blancos Arcaucil Gymnetrus_hawkenii Mobile_World_Congress Apeadero_de_Palmilheira Gymnothorax_eurygnathos Hospital_del_mar Aphelandra_acutifolia Güemes_(Bareyo) Hashtags Asymptote_Architecture

html map