Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Cabeza_de_Framontanos Batalla_de_Yatay-ti-Cora Capelle_les-Grands Campanula_pusilla_var._tenella Boca_de_Sauron Casa_consistorial_de_Melgar_de_Fernamental Batalla_de_Abensberg Bergün/Bravuogn Bazus-neste Băişoara Base_Aerea_de_Moron_(España) Cetopsis_plumbea Camptoloma Cantón_Puerto_Quito Bouillancourt_en-Séry Benoît-Constant_Coquelin Cedacillo_de_España_con_tembladeras Biezgo Barrio_Nuevo_Mundo Botnets Brian_Aherne Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1935 Casio_Aproniano Brandeburgo_(región) Butan Carretera_Estatal_de_Idaho_4 Barbus_machadoi Banchory Carlos_Romero_Jiménez Bombas_incendiarias Berna_Gonzalez Binger_(Oklahoma) Caesia_comosa Cestrum_pendulinum Centro_Cívico_de_Córdoba Celestino_Carnalla Carmen_Piemonte Bandera_de_la_provincia_de_valladolid Batalla_de_Passo_do_Rosário Chamaelea_tricoccos Camaleon_blanco Billy_Sheehan Cerro_Cedral Bernardino_realino Año_Santo Bois_d'Arcy_(Yonne) CC-177_Globemaster Censor_romano Canal_7_(Rawson) Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1968 Bison_latifrons Banyuls_(vino) Betula_papyrifera_subsp._neoalaskana Basilio_bessarion CM-1008

html map