Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Art_Cologne Monoblet Ministerio_de_Agricultura_y_Desarrollo_Rural_de_Colombia Heroe_de_Leyenda Anna_Muria_i_Romani Mummucina_titschacki Mondragones Ministro_de_Defensa_de_Alemania Hannover Huile_d'olive_d'Aix_en-Provence Aymaramyia Hori Armenteule Arroyo_del_aigua Miss_venezuela_1975 Grupo_de_Cairns Hunter_(Misuri) Muell_Arg. Moroni_(Comoras) Andrei_Zhdánov Argynnini Antiguas_pesetas Aros_(desambiguación) Guido_II_Embriaco Habrosia_spinuliflora Gutiérrez_(desambiguación) Guerra_de_Dragones Herpy_l'Arlesienne Hernando_de_Trejo_y_Sanabria Hans_A_Bethe Hermanos_Toronjo Minori_Chihara Guajataca_(San_Sebastian) Guamares Guerra_de_crimea Anover_de_Tajo Grésy-sur-Isere Montserrat_Abelló Hugo_Andres_Araujo Harshdeep_Kaur Historia_del_Club_Atletico_Penarol_(futbol) Harttia_longipinna Andrei_kolmogórov Modrić Autilla_del_pino Homero_por_el_Campeonato Molpadia Hakonarmal Hockey_sobre_césped_en_los_Juegos_Sudamericanos Miomir_Mugosa Antonio_Sacristan Modelo_computacional Hydro_(Oklahoma) Heckelfono_piccolo Montana_Solitaria

html map