Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gornies Luciola_forsteri Grand_Prix_de_Voleibol_de_1993 Pridorozhnaya María_Jesus_Sansegundo_Gómez_de_Cadiñanos Marcus_Garvey Puente_del_Ferrocarril_(Zaragoza) Manuel_de_Jesus_Jiménez_Oreamuno Querre-querre Mahmud_Darwish Manuel_Beiras Mantidactylus_biporus Gobiernos_Democraticos_en_Bolivia_(1982-) María_Carolina_de_Borbón-Dos_Sicilias_(1820-1861) Rafael_Fruhbeck Mausoleo_de_Ho_Chi_Minh Mikhail_Saakachvili Region_natural_del_Minervois Raymond_Kurzweil Grecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_México_1968 RMS_Oceanic_(III) Quentin_Leo_Cook Promedio_Utilidades_Dow_Jones Los_errantes_de_Chuquibamba Quinta_división Los_Ositos_Carinositos_II:_una_nueva_generación Microlestes_angusteforcipatus Luces_de_tally Miguel_de_Bonilla_y_Laya_Bolívar Magyar_Néphadsereg_légiereje Media_(matemáticas) Golfo_de_la_Reina_Maud Proqueletes_anchos Metadrenalina Primera_División_Mexicana_1992_93 MTV_Asia_Awards_2003 Reactores_de_confinamiento_magnético Memorias_de_Idhún_el_cómic:_La_Resistencia_-_Busqueda_(2ª_Parte) Rachel_(Nevada) Luthierías Luigi_Cherubini Melón_chincholat Punch_block Luis_Bayón Region_de_Magallanes_y_de_la_Antartica_Chilena Longford_Town_Football_Club Gonzalo_Sánchez_Mendizábal Regencia_francesa Maryse_Bastie Realismo_fenomenologico Marie-Joseph_Lagrange Premios_Nocte Lysichiton_americanus Luis_Miguel_Cintra Puente_de_Queensboro

html map