Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kent_Carlsson Jardín_Japonés_de_Buenos_Aires Leptodactylus_flavopictus Isla_Jindo Latoue Jorge_Lopez_Montaña Lake_Elsinore_(California) Lanco_(estacion) Khalifah_ibn_Said_de_Zanzíbar Joaquin_Sorolla_i_Bastida Jean_conrad_hottinguer_(1764-1841) Ivette_González Isabelle_Wéry Janez_Janša Josep_Maria_Beà Las_Juanas_(telenovela_mexicana) Lasse_(Pirineos_Atlanticos) Joacim_Cans Jerry_Herman José_Luis_Fernandez_Eguia_"El_Pirri" Lago_Püha Jonathan_Ávila Life_Sciences_(publicacion) La_Lola_se_va_a_los_puertos_(pelicula_de_1947) Julio_por_kilogramo_kelvin José_Miguel_Castillo_Calvín José_Maria_Millás_Vallicrosa Jean_Fredéric_Emile_Oustalet Lilita_Carrio Linograbado Junkers_de_Ataque_a_tierra Junta_Democratica Jaime_Caresmar José_Ignacio_Gonzalez_Moreno Kevin_Schwantz Lillo_del_Bierzo La_Franca Jose_Miguel_Ullán La_gran_manzana Jiul_Petrosani Kim_Ok Libro_de_los_tesoros Jose_Salomón LARGe_SCM Isla_Nair La_Ribera_(playa) Juan_Benayas_Sánchez Lepilemur_dorsalis Liga_Jujeña_de_Fútbol_1928 LDOS Joaquín_Escobar_del_Pino La_Morera_de_Montsant_(Tarragona) Lichères-près-Aigremont Jardín_Botanico_de_Zielona_Gora Josep_Palau

html map