Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lev_Vigostki José_Luis_García_Agraz Iotasperma Jose_Lopez_Lira Lengua_malayo-polinesia Juan_Lamberti L_A_V_Venta_de_Baños_Leon_Asturias Lindau José_Simeon_Guerrero_de_Arcos_y_Cervantes Lecompte_(Luisiana) Lafayette_(Luisiana) Inversion_(economia) Junta_Suprema_Central Jose_Manuel_Martínez_Fernández José_Suarez John_E_Pepper_Jr La_Bezole LGV_Rhône_Alpes Kataude_mashin_gâru La_Tremenda_Korte Le_Mesnil-Amey Liepa-ja Kōdō_Sawaki Juan_Antonio_Yáñez-Barnuevo Jose_Roman_Leiva_Rodriguez Javaris_Cortez_Crittenton Johnny_Yan Intouchables Lenguas_caucasicas_del_nordeste Linea_E2_de_Expres.cat José_Maria_Pérez_Zuñiga Labadee Jose_Patricio_Guggiari Juan_Crisostomo_de_Arriaga Isaac_Méndez Jaume_Padros_i_Selma Leptotriche La_Vega_(España) Jacobo_Majluta Jonquilla_tazetta Kaczyńska Les_Basses_d'en_Coll Jose_Luis_Lopez_Monroy Inuloides_tomentosa Jean_Dominique_Bauby La_niña_que_dormia_demasiado_poco Jos_Verstappen Lengua_enochiana José_Antonio_Gómez_Marin Lengua_semitica Kanpyo Javier_Amado_Suárez Lakewood_(Nueva_York) Jardines_de_Shalimar Korfball

html map