Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pinar_del_Sol Olva Pildora_abortiva Pionía_de_los_matorrales Partido_Nacional_Cristiano_(Rumania) Oficina_Federal_de_Estadística Nudo_Bowen Ornitofobia Plaza_de_la_Paz_(Lerida) Pokróvskoye Pedro_"Arico"_Suárez Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Melbourne_1956 Planta_nova Nigari Nanteuil-la-Forêt Nobuo_Tobita Nerine_aurea Nandinia_binotata Neolebias_ansorgii Paperhouse_(pelicula) Poliposis_adenomatosa_familiar Pelli-Clarke-Pelli Plaza_Cisneros_(Medellín) Pedro_José_Fonte_y_Hernández_Miravete Penobscot Paul_Allen NDISwrapper Oxycaryum Peer_to_Peer Pokémon_ediciones_Negra_y_Blanca Poesia_gnomonica Paratrachelophorus_nodicornis OasisERP Peter_Hall Osset_Iulia_Constantia Plesiopidae Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Pavel_Padrnos Oligosacárido Museo_y_Centro_Nacional_de_Investigaciones_Arqueologicas_Submarinas Partido_Republicano_Posibilista Myrothamnus Nebulo Palm_Islands Nora_Castañeda Noailles_(Correze) Penarroya Opera_real_de_La_Valeta Obligación Piscina_municipal_de_montjuic Plectrohyla_pycnochila Nueil-les-Aubiers Parque_das_Nacões Pico_Torcon Polotitlan_de_la_Ilustracion_México

html map