Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ruppia_occidentalis Geografía_de_Kenia Ulpiano_Checa Municipio_de_Lobez Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Últimos_Días_en_Tailandia Gaut Universidad_Mexicana_de_Educación_a_Distancia Russy-Bemont Ruta_de_Illinois_1 Germanias Gaël Ghost_(software) Trusa Independentismo_padano Municipio_de_Washington_(condado_de_Jewell,_Kansas) Unicol_Fútbol_Club Municipio_de_Elixir_(Arkansas) Garcia_Anton Museo_Cabeza_de_Juarez Units_x_Valéncia Robert_Kiserlovski Trenes_de_buenos_aires Tresnay Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Llanes) Repostería_de_España Unplugged_(álbum_de_Neil_Young) Tío_Tom Reynoldsia_americana Glipa_atriventris Globo_(juguete) Richard_Padovan Genoma_nuclear Triqueville Freixinho François_Elluin Rubén_Eduardo_Hallu SCE_Cambridge_Studio Inhibidor_de_la_recaptación_de_Serotonina_Noradrenalina Municipio_de_Mount_Morris_(Míchigan) Rudy_Fernandez Unión_Atlético_Aragua VEO_7 Garces,_Delia Gilbert_Roland Robert_Greene_(psicologo) VLR_101 Río_Málaya_Bélaya Río_Pecos Ruthenia Municipio_de_Pārgauja Ubaté Ribeira_de_Frades Revista_Camacuc Gamones_machos Inmigracion_arabe_en_Honduras

html map