Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elevation_Tour Enrique_Martinez_(militar) Foret_la_Folie Estación_Atamisqui Estadísticas_de_la_Copa_Intercontinental_y_de_la_Copa_Mundial_de_Clubes_de_la_Federacion_Internacional_de_Futbol_Asociacion Embajadores_de_España_en_Arabia_Saudí Estadística_de_partículas Elecciones_generales_españolas_de_1936 Epicauta_korytkowskii Estacion_fluvial_de_pasajeros_"Domingo_Faustino_Sarmiento" Fermentación_pútrida Estado_Federal_de_Cundinamarca Elecciones_britanicas_al_Parlamento_Europeo_en_1979 Ejercito_Cristero_Mexicano Eduardo_Sánchez Facultad_de_Ingeniería_(Universidad_Nacional_de_San_Juan) Factor_X_(Programa_de_televisión) Elixir_Strings Fabriciano_Gonzalez Ex_ante Emblema_de_la_Generalidad_Valenciana Eustaquio_de_Flandes Estacion_de_Illora_(Íllora) Ermita_de_San_Sebastian_de_Sanlucar_de_Barrameda Entrelazamiento_cuántico Euphoria_(canción_de_Loreen) Eupompha_edmundsi Eduardo_González_Gallarza_e_Iragorri Francisco_Aldao Expedición_(Silvio_Rodríguez) Elyonurus_adustus Elasmosaurios Fragmentacion_(reproducción) El_proximo_viernes Eusebio_Di_Francesco Estación_central_de_Zúrich Ermita_del_Santísimo_Cristo_de_Gracia Elecciones_presidenciales_en_Estados_Unidos Extrusor_de_doble_husillo Exportación_(informática) Expensive_Taste Estacion_de_Majadahonda Elmwood_(Nebraska) Festival_Televisivo_de_la_Canción_de_la_UAR_2012 Estación_de_Grüenfeld Embarcación_(Salta) Estadio_Príncipe_Abdullah_al-Faisal Els_Orriols España_boba Empalme_(municipio) Filtro_de_cauer Exfoliación_(botánica) Fitzwilliam_Virginal_Book Equipos_ciclistas_espanoles_en_2012 Edouard_Bourdelle

html map