Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_como_quedo_trunco,_comenzo_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_más... Fast_Eddie Elecciones_en_colombia Fausto_de_Bizancio FC_Porto_(baloncesto) El_Recreo_Penza El_Chol Eliecer_Mejías_Concha Entre-deux-mers Estacion_de_Sant_Vicenç_de_Castellet_Sant_Vicenç_Castellgali El_Auto_Fantástico Euphaedra_(Euphaedrana)_ravola Francesc_Pi_i_Margall Francisco_Javier_Hernandez_Basante Elección_legislativa_de_Francia_de_1791 Factor_de_transcripcion_Sp3 El_arte_de_programar_ordenadores El_pont_de_bar Felix_de_Jesus_Rougier Estación_de_Valencia_del_Ventoso Ferae EsSalud Etica_(Spinoza) Estacion_de_Ruben_Darío Fishers_Island_(Nueva_York) Fotografia_de_expediciones_cientificas_antropologica_y_etnográfica Enfoque_realista Espostoa_melanostele Emilio_Morel_Peguero Estado_Libre_de_Sajonia Falange_Española_Tradicionalista_y_de_las_J.O.N.S Feria_de_Puerto_Real Enrique_Valentin_Iglesias_García Flor_perrita Estadio_de_futbol_Juan_Gilberto_Funes Francisco_Panigarola Francisco_Lama Eufemia_de_ross Elecciones_holandesas_al_Parlamento_Europeo_de_1979 Enfrentamiento_naval_en_Abjazia_de_2008 El_Mañana_Nunca_Muere Embocadura_del_saxofon Flers_(Orne) Edward_Johnson_(desambiguación) Eletica_seminigriceps El_Islam_en_Panamá Famas Enrique_de_huntingdon Elisardo_Aquino Estación_de_Nulles_Brafim Fernando_el_Católico_y_los_falsarios_de_la_historia Francois_Guillaume_Menageot Flavor_Flav Escuela_Politécnica_Federal_de_Lausana Estacion_de_Futuroscope

html map