Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Perrero Piptadeniastrum_belini Papiamento Odontelytrum Pokémon_Amarillo Mäntsälä Old_Tjikko Pod_(album) Pleiospilos_willowmorensis Partido_Nacional_Patriotico Ophrys_montserratensis Pass_at_Me Neurey_en_Vaux Portaaviones_Shōkaku Partidul_Social_Democrat Olcades Orph. Országos_Bajnokság_1 Plataforma_continental_patagónica Organización_científica Pacto_de_estabilidad_y_crecimiento_economico_(México) Nanteuil_lès_Meaux Otis_Spann Nineth_Montenegro Passoré Pedro_Angel_Palou_Perez Oeiras Museo_Nacional_Alinari_de_la_Fotografía Obí_(cerro) Neuilly_le_Vendin PR_RAD NMWA Muses_A Muzo_(grupo_indigena) Orbaneja_Riopico PolySpot NQN Pedro_Martín_Zermeño Platyaechmea_distichantha Portela_del_Hombre Olá_(distrito_de_Coclé) Nycteris_arge Partulina_crassa Padogobius_bonelli Nueva_Zelanda_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Oberdan_Caletti Pichilemu_(periódico) Patron_para_navegacion_basica Pedro_Maria_Leon_Paez_y_Brown Pedro_Verges Nacurutu No_Man's_Land_(cómic) Philo_Farnsworth Palazuelos_(desambiguacion) Organizacion_de_aprendizaje

html map