Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hierba_gramera Horcones_(Zona_arqueológica) Mstislav_Rostropovitch Ayco_Magno Artamo_ceniciento Aquí_estoy_yo_(canción_de_Luis_Fonsi) Hebrew_Myths Anastasia_Rodiónova Monte_Salak Minegumo_(1938) Atentados_de_Argel_de_2007 Mollebaya Guillermo_Mcpherson Historia_de_España_de_Menendez_Pidal Ardilla_listada Area_micropolitana_de_Meadville Hedina_Sijerčic Henrik_Ilmari_Augustus_Hiitonen HTML:form Héctor_Ramos Gustavo_Moia Andrea_Mana Arritmia_(pelicula) Movimiento_Nacional-Demócratas Minuto_para_ganar Himno_al_Cuzco Andrei_Bogolyubsky Hadigny_les-Verrieres Montevideo_(película) Hendrum_(Minnesota) Guillermo_Diaz_Plaja_Contestí Headlong Anisotropía_en_el_canje_magnetico Guerra_civil_en_cantabria Morphosphaera_cincticollis Halligen Arendtsville Hal_Draper Antonio_Garcia_(deportista) Antonio_Juan_de_Banzes_y_Valdés Montferrer Historia Anagallis_arvensis_subsp_micrantha Movimiento_de_Accion_Revolucionaria Antependium Mujeres_de_nadie Arato_de_Sición Arsenal_Football_Club_(Maseru) Hemibagrus Artículo_científico Multi_Ahorro Hinohara_(Tokio) HD_216435 Arquidiócesis_de_Wellington Hexagrama_9

html map