Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Breville_sur_Mer Bodegas_Quitapenas Cerinthe Balcón_de_Andalucía_(Isla_Magica) Cantautores CD_Carranque Benelli_m4 Cabo_San_Vicente Catálogo_de_estrellas Caserío_Enderika_Haundi Bernardo_rincon Capilla_de_Nuestra_Señora_de_la_Candelaria_(Montebello) Bocio_difuso_tóxico Canal_Wide Calicasas Candelaria_(Ponta_Delgada) Cesar_Lattes Calibio Cabezon_de_Cameros_(La_Rioja) Carlos_Zayas Bonus_DVD Barbara_Cox_Anthony Barrie Brabourne_Lees Breaking_up_the_girl Cantón_de_Saint_Loup-Lamaire Campanula_compacta Buxaceas Benevenuto_Augusto_Magalhães_Taques Brue_Auriac Campeonato_de_Primera_División_1910_(Argentina) Canarium_patentinervium_var._meizocarpum Casa_de_la_Ciutat_(Seo_de_Urgel) Camellia_kangdianica Cardan_(Gironda) Běijīng Barrick_Gold Chainsaw Bahía_de_Ana_de_Chaves Año_391_adC Carya_buckleyi_var._arkansana Bioparque_Temaikèn Capsella_coroncpus Batalla_de_Grünwald Champagnat_(Creuse) Bicitaxi Castillo_de_Canossa Cerotoma_octonotata Catedral_de_Mérida_(Venezuela) Boquim Cardenal_Jean-Claude_Turcotte Bergues_sur_Sambre Busto Catalepsia_proyectiva Canal_Sur_Extremadura

html map