Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Republica_Sovietica_de_Krivoy_Rog_Donetsk Roberto_Cáceres_González Físherton S/593 Municipio_José_Felipe_Marquez_Canizalez_(Trujillo_Venezuela) Municipio_de_Colcha_K Un_día_inolvidable Trigesimo_Octavo_Período_Ordinario_de_la_Asamblea_General_de_la_Organización_de_los_Estados_Americanos Revolver_(pelicula_de_1973) Treinta_y_tres_(desambiguación) Unicode_Transformation_Format Ultracondensador Inositol_1_4,5-trifosfato Inmalthodes_ranuensis Roberto_Ares_Pons Galium_supinum_var._pubescens Trinquete_de_Pelayo George_von_Bekésy Relacion_Iglesia_Catolica-Estado_argentino_(1943-1955) S_enterica Rochefort-sur-la-Côte Municipio_de_Platte_(condado_de_Morrison,_Minnesota) Unidad_10 Rhinolophus_cognatus Renfe_Serie_030_2537_a_2539 Fuente_de_Apolo United_SportsCar_Racing Iglesia_de_San_Andres_de_Cuéllar Glorieta_de_San_Bernardo Ritmos_biológicos Inaki_Lafuente Iglesia_de_San_Pedro_ad_Vincula_(Lierganes) UFC_91 Triduo_Pascual Ifscl Rhamnapoderus_spinifer Representación S_tchadensis U_D_Las_Zocas Richland_(condado_de_Richland,_Wisconsin) Rosal_de_la_Virgen Glaucidium_gnoma_cobanense Frente_del_Mediterraneo SE-020 Fray_Sebastian_de_Jesus Geografia_de_la_provincia_de_Zamora Gabriel_Balart_i_Crehuet Glenn_Holt Rodolfo_V._Talice Galapago_leproso Glandulas_sudoríparas Union_Economica_y_Monetaria_del_África_Occidental Universidad_de_Londres SEAT_Altea_Prototipo Fresedo

html map