Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Metacheiromys Lycenchelys_vitiazi Presa_y_pantano_de_Santa_Ana González_Balcarce Margarita_I_de_Borgona Miguel_Álvarez_Castro Marifé_De_Triana Microrregiao_de_Goiania Raúl_Monserrat Greatest_Hits_Volumen_1993-2003 Luis_felipe_de_las_casas_grieve Luis_Alberto_Romero Red_de_abastecimiento_de_agua_potable María_de_la_Luz_Flores_Aceves Rabassa_morta Luis_Pavez Páramo_(Lugo) María_Jurado Marvin_Hinton Margarita_de_Francia,_Duquesa_de_Berry Manuel_Villalongín_(Michoacán) Michele_Mercier Markušbrijeg Marley_Marl Miguel_Francisco_Aráoz Grado_de_polimerización Regla_16 R_M_King Mahan_Air Quinto_Cecilio_Metelo_(consul_en_206_a._C.) Premio_Nacional_de_Literatura_Dramática Luna_de_papel Mario_Party_8 Maria_Antonia_Fernandez_de_Cordoba_y_Bernaldo_de_Quiros Línea_21_(Urbanos_de_Zaragoza) Pueblo_zulú Marck_Milton Mifleguet_haAvoda_haIsraelit Provincia_de_aurora Presa_Nezahualcoyotl Grafo_cuadrado Raza_(Censo_de_los_EE_UU.) Quebrada_Limon_(Ponce) Marcel_Jacob Provincia_libre_de_shinmin Los_80_(serie_de_TV) Menstruofilia Mijail_Vasílievich_Klokov Mespilus_crataegus Registro_fósil Marco_Antonio_Oneto Macé Reaccion_Xantoproteíca Pueblo_Nuevo_(Guanajuato) Gornac

html map